Segmenteer je gasten om ze een gepersonaliseerde service te kunnen bieden

De segmentatie van gasten van een restaurant is een van de hoekstenen van elke marketingstrategie in onze sector. Steeds meer restaurants maken gebruik van uitvoerig onderzoek om te ontdekken wat de voorkeuren van hun gasten zijn en om zo meer tafels te vullen op alle mogelijke tijden.

Van 0 tot 10, hoe goed ken je je gasten? Als je antwoord een 10 was, gefeliciteerd! Dit betekent dat je restaurant een gastronomische ervaring biedt die aansluit op de voorkeuren van je gasten. Als je antwoord een lager cijfer was of als je echt geen idee had, zet dan een kop koffie en blijf verder lezen om te ontdekken hoe je het profiel van je klanten perfect kan definiëren en ervoor kunt zorgen dat ze loyaal blijven.

Maar eerst en vooral: wat is het nut van deze strategie?

Voordelen van segmentatie

segmentatie gasten restaurants check markHet stelt ons in staat om onze gasten beter te leren kennen om betere zakelijke beslissingen te nemen, te weten waar we in moeten investeren om een winstgevender restaurant te runnen.

segmentatie gasten restaurants check markHet helpt ons om de inspanningen van ons personeel te richten op assertievere werkwijzes op de service en het verkrijgen van een betere reactie van de gasten.

segmentatie gasten restaurants check markHet leidt ons de weg naar de doelen die we als restaurant willen bereiken, aangezien het uiteraard de gasten en hun consumptiepatronen zijn die onze sector bepalen.

Observatie en database

Om onze segmentatie te beginnen is het handig om een observatie van de verschillende aspecten die verband houden met de gasten in verschillende scenario’s te realiseren, en een database te creëren met deze informatie, over de verschillende soorten gasten die in onze zaak geïnteresseerd zijn.

Te evalueren parameters:

 • Standaard gegevens zoals leeftijd, geslacht, etc.
 • Levensstijl en motivaties.
 • Frequente gerechten.
 • Voorkeurstijden voor reserveringen of het bezoeken van restaurants.
 • Veelvoorkomende verzoeken of behoeftes.
 • Veelvoorkomende klachten.
 • Gemiddelde duur van hun verblijf.
 • Gemiddelde uitgaven.
 • Frequentie van bezoek.

Te evalueren scenario’s:

 • Reserveringen en feedback TheFork.
 • Reserveringen en feedback TripAdvisor.
 • Feedback Google Maps.
 • Feedback E-mailmarketing
 • Volgers op Instagram.
 • Volgers op Facebook.
 • Gebruikers van de website.
 • Telefonische reserveringen.
 • Gasten op doorreis
 • Vaste gasten.

De database:

Om al deze informatie samen te stellen, kunnen we een grote database creëren met verschillende gereedschappen:

segmentatie gasten restaurants check markDe digitale database van TheFork, die ons in staat stelt om alle informatie over de gasten te registreren die via ons platform reserveren, rechtstreeks op het profiel van TheFork, op de reserveringsknoppen die we op de profielen op Facebook, Instagram, TripAdvisor en de webpagina van de geassocieerde restaurants installeren, evenals elke gast die het restaurant bezoekt.

segmentatie gasten restaurants check markVia een aanvullende digitaal aangemaakte database (Excel-tabel), waar we alternatieve informatie kunnen invoeren van andere kanalen, zoals de feedback van onze e-mailmarketing-acties en de profielen op Google Business (maps), bijvoorbeeld.

segmentatie gasten restaurants check markHet belangrijkste is om de geobserveerde gegevens in te delen in een digitale ruimte, vanwaar we alles als geheel kunnen bekijken, en zo begrijpen hoe de gasten van onze restaurants zijn en welke motivaties ze met elkaar gemeen hebben.

De segmentatie

Dit onderzoek kunnen we tijdens een bepaalde tijdsperiode uitvoeren, en zodra alle informatie eenmaal verzameld is, kunnen we uiteindelijk een segmentatie structureren met verschillende soorten gasten.

Hiermee moeten we ons vervolgens op de volgende profielen concentreren:

segmentatie gasten restaurants check markDe vaste fans Gasten die het restaurant het meest bezoeken.

segmentatie gasten restaurants check markDe regelmatige volgers Gasten die het meest digitaal communiceren met het restaurant en het regelmatig bezoeken.

segmentatie gasten restaurants check markIncidentele gasten Gasten die het restaurant kennen en het meerdere keren per jaar bezoeken.

Toepassing van de segmentatie

Laten we het voorbeeld gebruiken van een modelrestaurant dat we “Huis huis van de smaken” zullen noemen, dat deze oefening gedurende 6 maanden uitvoerde, waardoor ze een zeer gedetailleerde segmentatie verkregen en waarmee ze de volgende beleidslijnen hebben gevolgd:

man die wijn aanbiedt aan een klant segmentatie gasten restaurantsDe vaste fans van “Het huis van de smaken” zijn ondernemende mannen tussen de 25 en 40 jaar oud die op hun gezondheid letten en regelmatig in de sportschool te vinden zijn, deelnemen aan sportactiviteiten in de buitenlucht en de voorkeur geven aan een goede fles wijn als er iets te vieren is.

Ze kiezen ervoor om in restaurants te eten die goede kwaliteit bieden tegen een zeer toegankelijke prijs om op werkdagen te eten.

man opent zijn shirt en toont superman kostuum segmentatie gasten restaurantsDaarom is het hoofddoel voor “Het huis van de smaken” om wekelijks een onweerstaanbaar en gevarieerd menu te creëren en serverendat veel eiwitten bevat, met producten zoals zalm, tonijn en kalkoen, met seizoensgebonden ingrediënten en sterke smaken, inclusief een drankje waarbij gekozen kan worden uit 3 soorten wijn en dit alles tegen een zeer goede prijs.

Bovendien beschikken ze over een klantenkaart voor deze vaste fans, waardoor ze er regelmatig tegen korting kunnen eten.

man opent zijn shirt en toont superman kostuum segmentatie gasten restaurantsEen andere actie van dit restaurant is dat ze op hun Instagram-account prioriteit geven aan inhoud zoals weetjes en enquêtes over de ideale voeding voor een atletisch lichaam en de voedingswaarde van de producten.

Ook delen ze in hun stories de ervaringen van de kok die een marathon rent tijdens het weekend, en de sportvoorkeuren van het personeel van het restaurant, dit alles op een creatieve manier die nuttig is voor de volgers.

Het resultaat? De winstgevendheid wat betreft de loyaliteit is toegenomen en er worden nieuwe gasten getrokken dankzij de aanbevelingen van deze vaste gasten.

Kan je je voorstellen dat je zoiets doet met jouw zaak? Natuurlijk! Het segmenteren van je gasten is iets waar je nu al mee kunt beginnen, door bijvoorbeeld marketingspecialisten aan te nemen ofwel deze taken goed te organiseren en te verdelen onder je werknemers die het meeste van deze onderwerpen afweten. Het zal ongetwijfeld goede resultaten opleveren.

Neem contact op met je contactpersoon bij TheFork om zo veel mogelijk te kunnen profiteren van een digitale database en dit werk eenvoudiger uit te voeren. Heb je die nog niet? Klik hier.

Let’s talk about it! Share your experience and thoughts with us through the form below. We want to hear your thoughts!

Other articles that should interest you

Join over 67 000 restaurants already using TheFork- Try TheFork without any commitment -

Join to the major restaurant community in the world and enjoy of:

 • Booking centralized in one software
 • Actual availability per day
 • Your restaurant bookable in theFork, TripAdvisor and more
 • Personalized dining room plan
 • Your reservation button on your own website, Instagram and Facebook
 • TheFork is a team with real people who are ready and waiting to help you
loading

We are cooking your request.

In a few seconds, you will continue with your registration

Restaurant information

Cancel at any time

Contact information